Pubblicazioni



Titolo e autori Informazioni Anno
Occurrence of indigenous bacteriocin-producing Lactococcus lactis strains from an artisanal cheese produced in “malga” of the Val Venosta area. Gatto, Veronica; Cristofoletti, M.; Torriani, Sandra
Contributo in atti di convegno
pp. 590-596
2006
Microbial population changes during sourdough fermentation monitored by DGGE analysis of 16S and 26S rRNA gene fragments. Gatto, Veronica; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 54, n. 1, pp. 31-42
2004
A survey on yeast microbiota associated with an Italian traditional sweet-leavened baked good fermentation. Vernocchi, P.; Valmorri, S.; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Gianotti, A.; Suzzi, G.; Guerzoni, M. E.; Gardini, F.
Articolo in rivista
Vol. 37, n. 5, pp. 469-476
2004
A genetic insight into peptide and amino-acid utilization by Propionibacterium freudenreichii LMG 16415. Rossi, Franca; Gatto, Veronica; Marzotto, Marta; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 52, n. 6, pp. 464-468
2006
A genetic insight into peptide and amino-acid utilization by Propionibacterium freudenreichii LMG 16415. Rossi, Franca; Gatto, Veronica; Marzotto, Marta; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 52, n. 6, pp. 464-468
2006
Rapid screening of tyramine producing Gram-positive bacteria associated with fermented foods by PCR-based methods. Torriani, Sandra; Sembeni, Silvia; Gatto, Veronica; Suzzi, G.; Gardini, F. Contributo in atti di convegno
pp.
2004
Rapid screening of tyramine producing Gram-positive bacteria associated with fermented foods by PCR-based methods. Torriani, Sandra; Sembeni, Silvia; Gatto, Veronica; Suzzi, G.; Gardini, F. Contributo in atti di convegno
pp.
2004
Nuove colture di batteri lattici per lo sviluppo di alimenti funzionali Torriani, Sandra; Dellaglio, Franco; Cristofoletti, M.; Gatto, Veronica
Articolo in rivista
Vol. 22, pp. 6-16
2005
Relationships between microbial population dynamics and putrescine and cadaverine accumulation during dry fermented sausage ripening Bover Cid, S; Torriani, Sandra; Gatto, Veronica; Tofalo, R; Suzzi, G; Belletti, N; Gardini, F.
Articolo in rivista
Vol. 106, n. 4, pp. 1397-1407
2009
Modeling the aminogenic potential of Enterococcus faecalis EF37 in dry fermented sausages through chemical and molecular approaches Gardini, F.; Bover Cid, S.; Tofalo, R.; Belletti, N.; Gatto, Veronica; Suzzi, G.; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 74, n. 9, pp. 2740-2750
2008
Rapid detection and quantification of tyrosine decarboxylasegene (tdc) and its expression in Gram-Positive bacteriaassociated with fermented foods using PCR-based methods Torriani, Sandra; Gatto, Veronica; Sembeni, Silvia; Tofalo, R.; Suzzi, G.; Belletti, N.; Gardini, F.; BOVER CID, S.
Articolo in rivista
Vol. 71, n. 1, pp. 93-101
2008
Rapid detection and quantification of tyrosine decarboxylasegene (tdc) and its expression in Gram-Positive bacteriaassociated with fermented foods using PCR-based methods Torriani, Sandra; Gatto, Veronica; Sembeni, Silvia; Tofalo, R.; Suzzi, G.; Belletti, N.; Gardini, F.; BOVER CID, S.
Articolo in rivista
Vol. 71, n. 1, pp. 93-101
2008
Criteri funzionali e di sicurezza per la valutazione di batteri lattici e lieviti da impiegare nella produzione di alimenti fermentati e come probiotici Gatto, Veronica
Tesi di dottorato 2008
An assessment of factors characterising the microbiology of Grana Trentino cheese, a Grana-type cheese Rossi, Franca; Gatto, Veronica; Sabattini, G.; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 65, n. 3, pp. 401-409
2012
Genomic and phenotypic diversity of Dekkera bruxellensis (Brettanomyces) strains isolated from italian red wines Gatto, Veronica; Rossini, R.; Ferrarini, Roberto; Torriani, Sandra
Contributo in atti di convegno
pp.
2004
Applicazione di criteri convenzionali e innovativi per la selezione di lieviti autoctoni per la produzione di vini veneti E., Benedetti; Bocca, E.; Ferrarini, Roberto; Torriani, Sandra; Gatto, Veronica
Contributo in atti di convegno
pp.
2007
Conosci l’attore principale della fermentazione? Dominanza e co-dominanza di ceppi di lievito in fermentazioni industriali DEL CASALE, Antonio; Gaio, E.; Felis, Giovanna; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Fracchetti, Fabio
Poster
pp. 1-1
2013
Conosci l’attore principale della fermentazione? Dominanza e co-dominanza di ceppi di lievito in fermentazioni industriali DEL CASALE, Antonio; Gaio, E.; Felis, Giovanna; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Fracchetti, Fabio
Poster
pp. 1-1
2013
Control of tyramine and histamine accumulation by lactic acid bacteria using bacteriocin forming lactococci. Tabanelli, G.; Montanari, C.; Bargossi, E.; Lanciotti, R.; Gatto, Veronica; Felis, Giovanna; Torriani, Sandra; Gardini, F.
Articolo in rivista
Vol. 190, pp. 14-23
2014
Isolamento e caratterizzazione della microflora autoctona dei formaggi Trentingrana, Monteveronese e Valvenosta Simeoni, D.; Gatto, Veronica; Knijff, E.; Sabattini, G.; Cristofoletti, M.; Dellaglio, F.
Articolo in rivista
Vol. 57, n. 5, pp. 497-505
2006
Isolamento e caratterizzazione di ceppi microbici autoctoni dei formaggi siciliani, Pecorino Siciliano e Ragusano Torriani, Sandra; Simeoni, D.; Rizzotti, L.; Gatto, Veronica
Articolo in rivista
Vol. 57, n. 5, pp. 513-523
2006
Genetic diversity of enterococci from Iranian home-made artisanal dairy products Fatemeh, Nejati; Gatto, Veronica; Anna, Castioni; Marta, Tebaldi; Mahdi, Babaei; Fabio, Fracchetti; Felis, Giovanna
Articolo in rivista
Vol. 95, n. 2, pp. 151-165
2014
Tyrosine decarboxylase activity of enterococci grown in media with different nutritional potential: tyramine and 2-phenylethylamine accumulation and tyrDC gene expression Bargossi, Eleonora; Tabanelli, Giulia; Montanari, Chiara; Lanciotti, Rosalba; Gatto, Veronica; Gardini, Fausto; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 6, pp. 1-10
2015
The Capability of Tyramine Production and Correlation between Phenotypic and Genetic Characteristics of Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis Strains Bargossi, Eleonora; Gardini, Fausto; Gatto, Veronica; Montanari, Chiara; Torriani, Sandra; Tabanelli, Giulia
Articolo in rivista
Vol. 6, pp. 1-12
2015
Tyrosine decarboxylase activity of Enterococcus mundtii: new insights into phenotypic and genetic aspects Gatto, Veronica; Tabanelli, Giulia; Montanari, Chiara; Prodomi, Valentina; Bargossi, Eleonora; Torriani, Sandra; Gardini, Fausto
Articolo in rivista
Vol. 9, n. 6, pp. 801-813
2016
Draft Genome Sequence of the Probiotic Yeast Kluyveromyces marxianus fragilis B0399 Quarella, Sara; Lovrovich, Paola; Scalabrin, Simone; Campedelli, Ilenia; Backovic, Ana; Gatto, Veronica; Cattonaro, Federica; Turello, Alessandro; Torriani, Sandra; Felis, Giovanna
Articolo in rivista
Vol. 4, n. 5, pp. 1-2
2016
Growth, biogenic amine production and tyrDC transcription of Enterococcus faecalis in synthetic medium containing defined amino acid concentrations Bargossi, E; Tabanelli, G; Montanari, C; Gatto, Veronica; Chinnici, F; Gardini, F; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 122, n. 4, pp. 1078-1091
2017
Safety hazards in bacteriocinogenic Staphylococcus strains isolated from goat and sheep milk Rahmdel, Samane; Hosseinzadeh, Saeid; Shekarforoush, Seyed Shahram; Torriani, Sandra; Gatto, Veronica; Pashangeh, Safoora
Articolo in rivista
Vol. 116, pp. 100-108
2018
Effects of the diameter on physico-chemical, microbiological and volatile profile in dry fermented sausages produced with two different starter cultures Montanari, Chiara; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Barbieri, Federica; Bargossi, Eleonora; Lanciotti, Rosalba; Grazia, Luigi; Magnani, Rudy; Tabanelli, Giulia; Gardini, Fausto
Articolo in rivista
Vol. 22, pp. 9-18
2018
Antimicrobial spectrum activity of bacteriocinogenic Staphylococcus strains isolated from goat and sheep milk Rahmdel, Samane; Shekarforoush, Seyed Shahram; Hosseinzadeh, Saeid; Torriani, Sandra; Gatto, Veronica
Articolo in rivista
Vol. 102, n. 4, pp. 2928-2940
2019
Exploring the diversity of a collection of native non-Saccharomyces yeasts to develop co-starter cultures for winemaking Binati, Renato L; Innocente, Giada; Gatto, Veronica; Celebrin, Alessandro; Polo, Maurizio; Felis, Giovanna E; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 122, pp. 432-442
2019
New insights into the variability of lactic acid production in Lachancea thermotolerans at the phenotypic and genomic level Gatto, Veronica; Binati, Renato L; Lemos Junior, Wilson J F; Basile, Arianna; Treu, Laura; de Almeida, Otávio G G; Innocente, Giada; Campanaro, Stefano; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 238, pp. 1-10
2020
Investigating the biotechnological potential of lactic acid bacteria strains isolated from different Algerian dairy and farm sources Belarbi, Aicha Yasmine; de Almeida, Otávio G G; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Del Rio, Beatriz; Ladero, Victor; Redruello, Begoña; Bensalah, Farid; Alvarez, Miguel A
Articolo in rivista
Vol. 204, n. 4, pp. 204-220
2022
A groundbreaking biorefinery loop for the valorization of cigarette butts into fermentable sugars and bioethanol Battista, Federico; Padovan, Caterina; Salvetti, Elisa; Gatto, Veronica; Rizzioli, Fabio; Bertasini, Davide; Bolzonella, David
Articolo in rivista
Vol. 31, pp. 100948-100954
2023
Reconstruction of Simplified Microbial Consortia to Modulate Sensory Quality of Kombucha Tea FERREMI LEALI, Nicola; Binati, Renato L.; Martelli, Francesco; Gatto, Veronica; Luzzini, Giovanni; Salini, Andrea; Slaghenaufi, Davide; Fusco, Salvatore; Ugliano, Maurizio; Torriani, Sandra; Salvetti, Elisa
Articolo in rivista
Vol. 11, n. 19, pp. 3045-1-20
2022
Comparative genomics reveals the potential biotechnological applications of Liquorilactobacillus nagelii VUCC-R001, a strain isolated from kombucha tea Larini, Ilaria; Tintori, Sarah; Gatto, Veronica; Felis, Giovanna E.; Salvetti, Elisa; Torriani, Sandra
Articolo in rivista
Vol. 59, pp. 1-13
2024
Finding a correct species assignment for a Metschnikowia strain: insights from the genome sequencing of strain DBT012 Troiano, Eleonora; Larini, Ilaria; LEAL BINATI, Renato; Gatto, Veronica; Torriani, Sandra; Buzzini, Pietro; Turchetti, Benedetta; Salvetti, Elisa; Felis, Giovanna
Articolo in rivista
Vol. 23, pp. 1-8
2023


© 2002 - 2025  Università degli studi di Verona
Via dell'Artigliere 8, 37129 Verona  |  P. I.V.A. 01541040232  |  C. FISCALE 93009870234