Gianni Zoccatelli

Gianni Zoccatelli,  February 12, 2020
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December 31, 2019
Note
 
Curriculum

Born in Verona on 07/06/1976. He graduated in Agro-Industrial Biotechnology at the Faculty of Sciences of the University of Verona in 2001. In 2004 he obtained the title of Ph.D. in Agro-Industrial Biotechnology at the same Faculty. He is the recipient of a Post-Doc grant announced by the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) and spends a year (2007-2008) at the Paul-Ehrlich-Institut (Langen, Germany) working on the development of recombinant vaccines for the treatment of food allergies. In 2008 he is a researcher in the SSD CHIM / 10 passing in the Department of Biotechnology of the University of Verona and in 2018 he passes to the role of Associate Professor. At the moment his research lines are the study of bioactive molecules and anti-nutritional factors present in foods (with particular emphasis on food allergens), the development of micro and nano-encapsulation processes of nutraceutical molecules, and the valorization of by-products of the agro-food industry through the isolation and characterization of high added-value molecules.

 

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Skills
Topic Description Research area
Caratterizzazione di allergeni Studio dell'allergenicità di proteine alimentari in relazione ai processi di trasformazione e alla digestione gastro-enterica. Estrazione e dosaggio di proteine presenti nella dieta. Separazione elettroforetica multidimensionale di proteine. Messa a punto e impiego di tecniche immunoenzimatiche come immunoblotting e ELISA utilizzando sieri e anticorpi sviluppati ad hoc. Purificazione in HPLC e FPLC di peptidi e proteine. Chimica e Tecnologie alimentari
Food sciences
Nutraceutica e incapsulazione Studio dell'attività biologica di molecole nutraceutiche come carotenoidi, polifenoli, terpeni, oli essenziali. Messa a punto di strategie di micro e nano-incapsulazione di molecole nutraceutiche per diversi scopi come la stabilizzazione nei confronti della denaturazione termica e dell'ossidazione, per il rilascio controllato delle sostanze o per il "taste/odor-masking". Sviluppo di prototipi di alimenti funzionali. Utilizzo di sistemi simulati di digestione gastro-enterica per la valutazione della bioaccessibilità di molecole di interesse alimentare. Chimica e Tecnologie alimentari
Food sciences
Stabilità ossidativa degli alimenti Studio dei parametri che influiscono sulla ossdazione delle diverse componenti degli alimenti con particolare enfasi per i lipidi e i pigmenti. Valutazione della capacità antiossidante di composti naturali, come polifenoli e terpeni da impiegare come soluzione per il miglioramento della shel-life ossidativa degli alimenti. Chimica e Tecnologie alimentari
Food sciences
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Other positions held
  • Assistant Professor from 3/1/10 to 9/30/18 Department Biotechnology
  • Assistant Professor from 4/1/08 to 2/28/10 Department of Biotechnology [Department deactivate from 1/1/09. Il dipartimento è confluito nel nuovo Dipartimento di Biotecnologie]
  • Research Scholarship Holders from 1/1/08 to 3/31/08 Department of Biotechnology [Department deactivate from 1/1/09. Il dipartimento è confluito nel nuovo Dipartimento di Biotecnologie]
  • Technical Collaborator from 10/2/06 to 1/24/07 Department of Biotechnology [Department deactivate from 1/1/09. Il dipartimento è confluito nel nuovo Dipartimento di Biotecnologie]
  • PhD student from 1/1/01 to 12/31/03 Department of Biotechnology [Department deactivate from 1/1/09. Il dipartimento è confluito nel nuovo Dipartimento di Biotecnologie]
  • Assistant Professor from 3/1/10 to 12/31/19 Faculty of Medicine and Surgery
  • Scholarship holder from 10/1/06 to 3/31/08 Faculty of Medicine and Surgery
  • Assistant Professor from 4/1/08 to 4/4/14 Faculty of Mathematics, Physics and Natural Sciences
Office Collegial Body
Faculty Board of PhD in Biotechnology - Department Biotechnology
researcher Teachers' Committee in the Master in Applied Biotechnology
member Faculty Board of PhD in Smart Agrifood Sciences - Department Biotechnology
Collegio didattico del Corso di Laurea in Scienze nutraceutiche e della salute alimentare - Medicine and Surgery
Coordinatore del Corso di Laurea Council for the Degree course in Techniques of Accident Prevention in the Workplace - Medicine and Surgery
member Biotechnology Teaching Committee - Department Biotechnology
Commissione AQ Corso di Laurea in Scienze Nutraceutiche e della salute alimentare - Collegio didattico del Corso di Laurea in Scienze nutraceutiche e della salute alimentare - Medicine and Surgery
member Commissione AQ Laurea magistrale in Biotecnologie Agro-alimentari - LM7 - Biotechnology Teaching Committee - Department Biotechnology
Commissione Terza missione - Biotechnology Departmental Council - Department Biotechnology
associate prof. Biotechnology Departmental Council - Department Biotechnology


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